13. tek po Lončariji

07.07.2014

V soboto je v Dolenji vasi potekal tradicionalni, že trinajsti Tek po Lončariji. Tekačev, ki so se preizkusili na 300, 600, 2000 in 9400 metrov, ter pohodnikov, je bilo preko 230. Dolenjevaško pentljo je na najdaljši razdalji med ženskami prva pretekla Elina Lindgren s Finske, ki je tekla za Oulu's Pyrinto. 30-letna Finka je tudi absolutna državna prvakinja Finske v maratonu. Dolenjevaško progo je pretekla s časom 34:00, in s tem izboljšala rekord proge, ki je ga je doslej držala Ida Šurbek iz leta 2002. Pri moških ima iz leta 2008 rekord proge, 29:05, še vedno triatlonec Bojan Cebin. Druga je bila Klara Ljubi (AK Krka), tretja pa Maja Peperko (Vzajemna). Pri moških je bil drugo leto zapored s časom 31:11 najhitrejši Aleš Žontar (ŠD Prežganje), pred Sebastjanom Pušem (Matick Novo mesto) in Matejem Uhanom (DTP Trebnje). V Dolenji vasi vsakič razglasijo tudi najhitrejša tekmovalca iz krajevne skupnosti Dolenja vas. Tokrat sta to bila Vesna Oražem in Aljaž Zalar. Aljaž je bil najhitrejši že štiri leta zapored. Med najhitrejšimi lončarji so bili še Tadeja Nosan, Sara Krivdič, Alojz Zalar in Matej Levstek. Tek je bil tudi tokrat v okviru akcije Slovenija teče, ki jo vodi in koordinira odbor športa za vse pri Olimpijskem komiteju Slovenije. Hkrati je tek štel za pokal Dolenjskega lista 2014.
Letošnja novost je bil tudi tečaj oz. demonstracija nordijske hoje (pravilna tehnika in osnove nordijske hoje), ki ga je pripravila vaditeljica nordijske hoje Sandra Pucelj.
Tako z udeležbo tekačev, kot organizacijo je bil zelo zadovoljen predsednik Športnega društva Lončar Samo Pogorelc, ki je ob koncu dodal, da Dolenjevaščani že razmišljajo o naslednjem teku. Ravno tako organizatorjem vse pohvale vsakič izrekajo številni gostje, tekači in predstavniki Maraton kluba Novo mesto, ki je nosilec tekov Dolenjske, saj se največ gledalcev ob progi zbere ravno v Dolenji vasi, hkrati pa veljajo 'lončarji' za zelo gostoljubne. Predvsem gre pohvala domačim gasilcem, gospodinjam, ki so napekle domače pecivo in vsem ostalim, ki so sodelovali pri tej, za Dolenjo vas in Ribnico, eni največjih in najodmevnejših prireditev v letu.

Tekst: Marko Modrej

Vabljeni k ogledu fotografij. Avtorji: Kaja Zoran, Nastja Dejak in Vinko Bojc

pdf9,4km absolutno (.pdf 315KB)
pdf9,4km po kategorijah (.pdf 358KB)
pdf9,4 km ekipno (.pdf 217KB)
pdftek na 2km (.pdf 116KB)
pdftek na 600m (.pdf 116KB)
pdftek na 300m (.pdf 130KB)

 

Sponzorji:

 
  Inles
    riko
   YASKAWA
 
 
 
 
 
   
     ALKALOID  
 
 
  Nejc Adamič s.p.
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke