Sodelovanje v projektu Ribniško lončarstvo. Včeraj. Danes. Jutri?

08.05.2019

ŠTD Lončar kot eden izmed partnerjev sodeluje v projektu Ribniško lončarstvo. Včeraj. Danes. Jutri?  Vodilni partner projekta je Javni zavod Rokodelski center Ribnica – zavod za rokodelstvo, muzejsko in galerijsko dejavnost. Poleg ŠTD Lončar v projektu sodelujejo še Območna obrtno-podjetniška zbornica Ribnica, Gimnazija in srednja šola Kočevje, ZAVOD SV. TEREZIJE zavod za socialno varstveno delo.

Športno turistično društvo LONČAR je v okviru projekta, v sodelovanju s POŠ Dolenja vas, izpeljalo lončarsko delavnico pod naslovom »Hišna imena«. Ker je učencev podružnične šole okrog 70 smo zaradi lažje in učinkovitejše izvedbe, delavnico izpeljali v dveh dnevih. Prvi dan so sodelovali učenci 1. in 2. razreda, ki so se spoznali z lončarstvom, to je z različnimi vrstami gline, barvami za glino, postopki ročne obdelave gline in postopki oblikovanja gline na lončarskem vretenu. Vsak učenec je nato izdelal piščal, ki jo bo po sušenju in žganju kot spomin na to delavnico lahko odnesel s seboj. V drugem dnevu so sodelovali učenci 3., 4. in 5. razreda. Za razliko od prvega dne, so učenci poleg piščali ustvarjali tudi predloge hišnih imen. In sicer so iz gline razvaljali plošče ter jih obrezali v poljubno obliko. Na koncu pa so s pomočjo različnih tehnik (barvanje, vrezovanje, vtiskanje, praskanje, s pomočjo kačic idr.) ploščo še okrasili, nanjo zapisali hišno ime, ime vasi ter hišno številko. Medtem ko bodo piščali lahko obdržali, pa bodo ustvarjena hišna imena ostala v šoli za razstavo.

S sodelovanjem najmlajših v projektu smo želeli predvsem dvoje. Prvič, da s kulturno dediščino seznanjamo in njenem pomenu osveščamo že najmlajše. In drugič, da s pomočjo njihovega ustvarjanja ter medgeneracijskega druženja tudi ostale domačine ozavestimo o pomenu skupne lokalne identitete in lončarske tradicije.

pdfOpis projekta (.pdf 138KB)

 

 

Sponzorji:

 
  Inles
    riko
   YASKAWA
 
 
 
 
 
   
     ALKALOID  
 
 
  Nejc Adamič s.p.
 
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin. Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke